Schilde Turnhoutsebaan 364, 2970 Schilde

Myopie (bijziendheid)

Myopie of bijziendheid is een brekingsfout van het oog waarbij de persoon voorwerpen ver weg niet scherp kan zien, maar wel nabijgelegen voorwerpen.

Myopie begint meestal op de leeftijd van 6 tot 12 jaar. In de tienerjaren wordt het geleidelijk meer naarmate het oog groeit en de ooglengte toeneemt. Wanneer de volwassen leeftijd bereikt wordt, blijft de refractiefout meestal stabiel.

Een ooglengte boven de 26 millimeter of een brilsterkte van -6 dioptrie of hoger noemen we hoge myopie. Vooral hoge myopie kan leiden tot ernstige en blijvende slechtziendheid.

Dat myopie erfelijk is weten we eigenlijk al jaren. De kans op myopie bij een kind is hoger als mama of papa ook myopie heeft. Naast erfelijkheid zijn er omgevingsfactoren bekend die de kans op myopie beïnvloeden. Lang achter elkaar lezen vergroot de kans op myopie. Daarnaast heeft uw kind ook meer kans op myopie als hij of zij het leeswerk binnen 30 centimeter van het oog houdt. Kortom, zit uw kind letterlijk met zijn of haar neus in de boeken dan is er meer kans op myopie.

Soms is er sprake van een progressieve vorm van myopie. Tot voor kort waren hiervoor geen behandelmogelijkheden. Echter, recente studies hebben laten zien dat er verschillende opties zijn om de myopie te stabiliseren. Hiervoor kan u een afspraak maken in ons Oogcentrum. De oogarts zal bepalen wat voor u de meest adequate behandelstrategie is.

Wij zijn gelegen te Turnhoutsebaan 364, 2970 Schilde

Top