Schilde Turnhoutsebaan 364, 2970 Schilde

Diabetische retinopathie

Diabetes mellitus is een ziekte waarbij het lichaam suiker niet meer correct kan verwerken. Diabetes komt vaak voor en we onderscheiden 2 belangrijke vormen, diabetes type 1 en type 2. Bij type 1 is er een te lage productie van insuline door de bètacellen van de pancreas of alvleesklier, en dit ontwikkelt zich vaak op jonge leeftijd. Bij type 2 is er onvoldoende reactie van de lichaamscellen op de aanwezige insuline of insuline-resistentie. Dit komt vaak voor in combinatie met een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk, en overgewicht. Er is een duidelijke erfelijke voorbeschiktheid en de ziekte komt meestal voor op oudere leeftijd. Deze vorm is de meest voorkomende vorm in de westerse landen.

Diabetes mellitus is een systeemziekte: het tast alle organen in het lichaam aan, en dit omdat een hoog bloedsuikergehalte de zenuwen en bloedvaten aantast. Een van de organen die hierdoor getroffen kan worden is het netvlies van het oog, en dit komt voor bij beide vormen van diabetes. Diabetische retinopathie is een van de belangrijke oorzaken van blindheid bij westerse volwassenen,  en treft meestal beide ogen. Er kunnen echter al vrij gevorderde letsels aanwezig zijn zonder dat de patiënt dit merkt. Daarom is het belangrijk dat elke diabetespatiënt zijn ogen minstens jaarlijks laat nakijken.

Behandeling

De beste behandeling is het vermijden van complicaties van de ziekte door het suikergehalte in het bloed, evenals de bloeddruk en cholesterol goed onder controle te houden. 

De behandeling van het netvlies geven de beste resultaten bij vroege en nog niet gevorderde letsels.

  • Bij ernstige niet proliferatieve en proliferatieve retinopathie wordt panretinale  laserbehandeling uitgevoerd. Deze helpt om de nieuwvaatvorming te doen verdwijnen, en wordt best uitgevoerd vooraleer er een bloeding optreedt. Indien er reeds een ernstige bloeding in het oog is, welke niet snel opklaart, moet dit chirurgisch verwijderd worden (vitrectomie).

De laserbehandeling is bijna volledig pijnloos en wordt ambulant uitgevoerd.  Het ganse perifere netvlies wordt behandeld en dit kan leiden tot lichte vermindering van het gezichtsveld, maar helpt het centrale zicht te behouden.

Ook bij maculair oedeem worden vaak laserbehandelingen uitgevoerd. Dit om de lekkage van vocht in het centrale netvlies te verminderen en zo het zicht verlies te vermijden. Recent wint echter een andere behandeling aan belang, namelijk het injecteren van een anti VEGF medicijn in het oog, om zowel lekkage als nieuwvaatvorming in het netvlies te verminderen. Dit geeft vaak betere resultaten dan laserbehandeling maar meerdere sessies zijn vaak nodig.

Wij zijn gelegen te Turnhoutsebaan 364, 2970 Schilde

Top