U bevindt zich hier: Home \ Oogaandoeningen \ Cataract

Cataract

Cataract is een verouderingsverschijnsel van de lens en de meest voorkomende oorzaak van behandelbare slechtziendheid boven de leeftijd van 50 jaar. Cataract betekent dat de lens troebel wordt met als gevolg vermindering van de gezichtsscherpte en wazig zicht. 

De lens is in normale omstandigheden glashelder doch door veranderingen in de structuur vermindert de helderheid en ontstaat dus cataract.

De diagnose zal via een degelijk oogonderzoek gemakkelijk gesteld worden. Andere mogelijke oorzaken van slecht zien worden bij deze gelegenheid opgespoord.

Momenteel bestaat geen medisch doeltreffende vorm van behandeling en kan enkel via een heelkundige ingreep de toestand verholpen worden. lndien cataract niet geopereerd wordt, zal geleidelijk het zicht verder verminderen, zelfs met mogelijke blindheid tot gevolg. Bij de chirurgische techniek, die momenteel uitstekende resultaten geeft, wordt de troebele lens verwijderd, waarna een kunstlens in de kapselzak wordt gebracht om het zicht te herstellen.